YMCA Skopje

Go to content

Main menu:

Добредојдовте на страницата на УМКА Скопје

Ние градиме силна МЛАДИНА
силни СЕМЕЈСТВА силни ЗАЕДНИЦИ


УМКА Скопје е организација базирана на заедницата која обезбедува програми и услуги за да помогне во градењето на силни и здрави млади луѓе, силни семејства и силни заедници низ цела Македонија. Ние работиме во партнерство со Владата,општините, училиштата, социјалните центри, непрофитни групи и други партнери за да се обезбедат програми и услуги на стотици млади Македонци секој месец.

ВАСИЛИЦА

Убава собиранка по повод Василица и оваа година среќникот да биде кум е Славчо. Епа куме, здрав и жив и нека е бериќетна!!!

Prenzlau Германија

11 средношколци и 3 лидери од УМКА Скопје учествува на 7 дневен младински состанок кој се одржа во Prenzlau, Германија. Вкупно 42 учесници од Германија, Украина и Македонија се одразуваат на теми за дискриминацијата и ксенофобијата преку критичко испитување на историјата, особено подемот на национал-социјализмот идеологијата. Вториот состанок ќе се одржи во Македонија во април / мај 2017 година Проектот Еден Прави Разлика е финансиран од EVZ Stiftung- Европејци за мир.

Homo Europeanus

Од 27 до 30 Ноември во Италија, Болоња се одржa завршната конференција од проектот Homo Europeanus. Проектот е дел од програмата Европа за граѓаните 2014-2020, Акција 2.3 Проекти за граѓанско општество.
Проектот започна со имплементација на 1 септември 2015 и предвидено е сите планирани активности да завршат до крајот на годинава. Главна цел на Homo Europeanus е десиминирање на информации за ЕУ во контекст на економската и емигрантската криза.
Bо проектот во кој вкупно се вклучени 12 земји Македонија е претставена од две граѓански организации УМКА Скопје и ПЕЛ. Останати партнери се Европска куќа, Славонски Брод, Хрватска, Јунет, Италија, Европски инфо центар, Велико Трново, Бугарија, Центар за граѓанско образование, Црна Гора, Образовен центар, Крушевац и Граѓански иницијативи, Србија, Меритум, Полска, ЕДУЦИВИС, Словачка , Промени, Чешка, ИДХ, Словенија, Дугавпилс универзитетот од Латвија и Организацијата за промоција на образованието, Ваљадолид, Шпанија.
Досега повеќе од 10000 луѓе беа вклучени во проектните активности. На завршната конференција во Болоња предвидено е да се официјализира формирањето на интернационална мрежа на граѓански организации во која ќе членуваат организациите вклучени во проектот. Тоа несомнено ќе отвори можност за нови проекти и активности што секако ќе биде од корист на земјите вклучени во мрежата вклучително и за македонските граѓани.


http://cooltura.mk/razno/proekt-homo-europeanus

FARE 2016

Традиционален  фудбалски турнир  во рамките на ФАРЕ мрежата.

#FootballPeopleActionWeeks #fare lt #FootballAgainstRacismInEurope

ЗАДАР

УМКА Скопје учествуваа на младинска размена наречена "Освојувањето на играта" ниво 2. Македонија беше една од 9 земји кои зедоа активно учество заедно со Шпанија, Полска, Чешка, Босна и Херцеговина, Турција, Бугарија, Словачка и Хрватска, каде што, всушност, се одржа YE . Поконкретно тоа беше во прекрасниот град Задар на морскиот брег, каде што може да се види еден од најубавите залези. На YE беше под раководство и во организација на  Европска Куќа Славонски Брод.Tие беа да се зголеми мобилноста на младите од 9 земји кои  учествуваат, да се донесат младите  заедно на размена на најдобрите практики во однос на социјалното претприемништво и да се стимулира претприемачко учење. Исто така,  се посвети посебно внимание на терминот "социјално претприемништво" во овој втор дел од проектот, каде што некои од учесниците беа, всушност, за прв пат се соочија со таа фраза.

Инфоден Активни граѓани II

Затворање на Фото конкурс на тема "Активни граѓани" и именување на победниците на натпреварот
1-во место, Ивица Нешкоски
2-ро место Нино Богдановски
Честитки !!!

lt #homoeuropeanus #ymca #ehsb

Инфоден Активни граѓани

Инфоден за Активни граѓани. Започнување со фото конкурсот

Не заборавајте да праќате слики на тема "Active Citizen"
Не се бодува квалитетот, се бодува тематиката, бидете креативни, сликајте и праќајте ги вашите слики на active.homoeuropeanus@gmail.com
Дo 28.08.2016 и го бираме победникот.Со среќа !!!

lt #homoeuropeanus #ymca #ehsb

Растење на дрво

УМКА Скопје дел од тренингот  Растење на дрво во рамките на Еразмус + што се случува во Република Чешка.

Славонски брод "Освојувањето на игра"

УМКА Скопје учествуваа на младинска размена наречена "Освојувањето на игра". Македонија беше една од 9 земји кои зедоа активно учество како и Шпанија, Полска, Чешка, Босна и Херцеговина, Турција, Бугарија, Словачка и Хрватска, каде што, всушност, се одржа YE. Поконкретно тоа беше во еден убав мал град наречен Славонски Брод од 18-26 јуни, под раководство и во организација на  Европска Куќа Славонски Брод.Целт  беше  да се зголеми мобилноста на младите од 9 те земји , да се соберат  младите заедно и да се  разменат  најдобрите практики во однос на социјалното претприемништво и да се стимулира претприемачко учење.

Соработка со Пел

УМКА Скопје во соработка со Пел, се домаќини  како дел од Homo Europeanus обуката  на граѓаните активатори 31.03.2016-04.04.2016 во Скопје.

#EHSB #homoeuropeanus

НВО центар

Од јавната агора во рамките на Homo Europeanus проектот  што се одржа во НВО центарот.

 
Back to content | Back to main menu